Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011

Η αποκεντρωμένη Περιφέρεια

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ*
barbounakisbabis@yahoo.gr

Μπορεί το ενδιαφέρον της πολιτικής ζωής να έχει συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα σε ζητήματα υψίστης σημασίας για την πορεία της χώρας, όπως η οικονομία, όμως παρ' όλα αυτά το σχέδιο «Καλλικράτης», που αφορά την αναδιοργάνωση της τοπικής - περιφερειακής αυτοδιοίκησης, παραμένει ένα στοίχημα που οπωσδήποτε πρέπει να κερδηθεί. Ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση «Καλλικράτης» συμπλήρωσε το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα (Σύνταγμα του 1927) με τα οποία επιτυγχάνεται η πρώτη συνταγματική κατοχύρωση αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πάντως η πρώτη χωροταξική διάρθρωση των δήμων έγινε στις 27 Δεκεμβρίου του 1833, που αντιστοιχούσε σε ευρείες περιφέρειες και είχαν στοιχειώδη οικονομική αυτοδυναμία και οι αρμοδιότητές τους εντείνονταν σε σημαντικούς τομείς. Προπομπός της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης, «Καλλικράτης», όσο και της προηγούμενης, «Καποδίστριας», θεωρούνταν ο νόμος 1416/1984 με τον τότε υπουργό Εσωτερικών αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά. Εγινε πρωτοποριακή προσπάθεια εκούσιων συνενώσεων, δίνοντας η κυβέρνηση ισχυρά οικονομικά κίνητρα με κυρίαρχη αναπτυξιακή διάσταση. Οσο περνάει το χρονικό διάστημα υλοποίησης του «Καλλικράτη», σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται τα προτερήματα και τα θετικά στοιχεία της νέας αυτοδιοικητικής πρόκλησης. Οι δυσκολίες των προβλημάτων που υπήρχαν στους δήμους πριν από τις συνενώσεις των οικονομικών και διοικητικών εξακολουθεί να υπάρχει ιδιαίτερα σ' αυτούς που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρηστή, ικανή διοίκηση. Η αντιμετώπισή τους μέσα στο νέο διοικητικό πλαίσιο, παρ' όλη την υπάρχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία, φαίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος να επιτυγχάνεται. Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της κυβέρνησης και του τότε υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, η σωστή λειτουργία και η διαχείριση των νέων αυτοδιοικητικών οργανισμών. Λιγότερα εμφανίζονται τα προβλήματα από τις συνενώσεις των νομαρχιών σε αιρετές περιφέρειες. Σ' αυτές δίνεται η δυνατότητα για άσκηση πιο λειτουργικής και περισσότερο αναπτυξιακής πολιτικής.
Οι αιρετές περιφέρειες δίνουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης υπερτοπικού χαρακτήρα προβλημάτων. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον υπουργό Χάρη Καστανίδη και τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε σε μια πιο ορθολογική λειτουργία της με περισσότερη διαφάνεια, με λιγότερο αυτόνομο διοικητικό στίγμα στους περιφερειάρχες και στους δημάρχους, την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί η αυτοδιοίκηση παραμένει πάντοτε ο πιο λαϊκός θεσμός. Το στοίχημα πρόκλησης της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» συνεχίζεται με περισσότερες φιλοδοξίες - ελπίδες υλοποίησης όλων των επιθυμητών στόχων.

*Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας