Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

23η Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο

Δεκαήμερο Εκδηλώσεων με αφορμή τη 2α Απριλίου–Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (28 Μαρτίου- 8 Απριλίου 2012)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 28 Μαρτίου έως 6 Απριλίου

•Έκθεση παιδικού βιβλίου
•Έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Η Θεμέλη διώχνει το νέφος», με έργα των παιδιών από τα εργαστήρια ζωγραφικής των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά βασισμένα στο παραμύθι του Χρήστου Μπουλιώτη φτιάχνουν στα πλαίσια των ημερών βιβλιοθηκών, τη δική τους πόλη με την καθοδήγηση της ζωγράφου Φένιας Φιλίππου.
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά από τις 10.30π.μ. έως 14.30 μ.μ. εκτός Σαββατοκύριακου
στον εκθεσιακό χώρο του Παραδοσιακού κτιρίου Θεοφίλου 13, Άνω Πόλη.

Τετάρτη 28 Μαρτίου

•Εκδήλωση με θέμα: «Βιβλίο και Παιδί – Φιλαναγνωσία» - Πολυχώρος Βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης – Παιδεία, (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα), στις 6.30 μ.μ.., σε συνεργασία με το Δημοτικό του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει :
Ομάδα μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει 4 βιβλία, αναφέροντας δικά τους σχόλια και κριτική. Πρόκειται για τα βιβλία:
« Σάρλοτ η Αραχνούλα», του Ελγουιν Μπρουκς Ουαιτ , εκδόσεις Ψυχογιός.
« Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της», της Άλκης Ζέη, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Ο Πρίγκιπας των Νεφών», του Κριστόφ Γκαλαφάρ, εκδόσεις Καλέντη
«Η τάξη του ΄97», του Αντώνη Δελώνη, εκδόσεις Άγκυρα
Επίσης οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκαναν με τη χρήση ερωτηματολογίου σε όλους τους μαθητές του δημοτικού. Η έρευνα αφορά τη σχέση, τη στάση και τις προτιμήσεις των μαθητών απέναντι στο βιβλίο.

Αναπτύσσουν το θέμα «Βιβλίο και Παιδί – Φιλαναγνωσία» οι:
Γιάννης Τζανής, λογοτέχνης - φιλόλογος
Άννα Χατζημανώλη, συγγραφέας - εκδότρια
Νικόλαος Αρναούτης, συγγραφέας - εκπαιδευτικός

Θα ακολουθήσει συζήτηση με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 30 Μαρτίου

•Λογοτεχνική εκδήλωση με την συγγραφέα Μαρίνα Κούτρα
που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Γραμματομαχίες»,
στην παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης ( Δελφών 208 και Ορεστιάδος 3), στις 18.00

Κυριακή 1 Απριλίου

•Θεατρική Παράσταση για παιδιά, με το έργο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»
σε σκηνοθεσία Παντελή Καραγιάννη, στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ( Βας. Όλγας 35), στις 12
μ.μ. Η είσοδος για τα παιδιά είναι δωρεάν ενώ οι ενήλικες συνοδοί θα πληρώνουν
5,00 ευρώ το μισό αντίτιμο του κανονικού εισιτηρίου.
Δηλώσεις συμμετοχής 2310832060. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
•Παιδικός σταθμός ΚΟΠΕΡΤΙ στις 17.30
Παιχνίδια με το φώς και τις σκιές απεικόνισης παραμυθιών
Παράσταση Καραγκιόζη: «ο Καραγκιόζης Συγγραφέας»
( ΚΟΠΕΡΤΙ: 28ης Οκτωβρίου 15 με Β. Όλγας γωνία, τηλ. 2310866123),
Είσοδος ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Δευτέρα 2 Απριλίου

•Ιστορική αναδρομή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού,
με την συγγραφέα Άντα Φωτοπούλου, στις 10.00 π.μ στην Πρότυπη σχολική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κασσάνδρου 17-19).
•Μεγάλη Γιορτή για τα παιδιά : στον αύλιο χώρο του παραδοσιακού κτιρίου
στη Θεοφίλου 13, Άνω Πόλη, στις 11.00 π.μ
Η γιορτή περιλαμβάνει:
-Ανάγνωση Μηνύματος επ΄ ευκαιρία της 2ας Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. -Φέτος το έστειλε η χώρα του Μεξικού για όλα τα παιδιά της γης.
-Συμμετοχή σχολείων από τη Θεσσαλονίκη και της ευρύτερης περιοχής
Οι Μαθητικές Χορωδίες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης και του Δημοτικού Σχολείου της Αδάμαντιου Σχολής Θεσσαλονίκης, θα τραγουδήσουν
Ξυλοπόδαροι- ζογκλέρ, θα διασκεδάσουν τα παιδιά.
•Επίσης στο δεκαήμερο εκδηλώσεων εντάσσεται η εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει:
-Αναφορά στο έργο και τη ζωή του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν
-Αφήγηση παραμυθιού « Η βοσκοπούλα και ο καπνοκαθαριστής»
με την ηθοποιό Άννα Ηλιάδου, συνοδεία φλάουτου από τον μουσικό Νίκο Τσονούλη
-Προβολή της εικονογράφησης. Συμμετέχουν μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης.
-Διαγωνισμός συγγραφής μυθιστορήματος με τη μέθοδο της αφηγηματικής σκυταλοδρομίας και παρουσίαση του έργου τους στις 2 Απριλίου. Συμμετέχουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης.

Κυριακή 8 Απριλίου

•Προβολή της ταινίας «Όνειρο Θερινής Νύχτας», Goya 2006 – Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στον Κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10), στις 11.30 π.μ. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Είσοδος ελεύθερη

To Δεκαήμερο εκδηλώσεων για την "Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου" διοργανώνει ο
Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.
Προσκλήσεις για το ΚΟΠΕΡΤΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ, ΟΛΥΜΠΙΟΝ μπορείτε να προμηθευτείτε από όλες τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα γραφεία του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Θεοφίλου 13, τηλ. 2310286377 ώρες 10.30-14.30)
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΤ3, 9,58 FM , 102 FM TV 100, FM 100, 100,5 FM ,

Συνέντευξη Τύπου:23 Γιορτή για το Παιδί και το Βιβλίο


Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Παιδικών Βιβλιοθηκών διοργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων για τα παιδιά, με αφορμή την 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012.
Το πανόραμα εκδηλώσεων του Δεκαημέρου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους εορτασμού
«Θεσσαλονίκη 2012 - 100 χρόνια από την Απελευθέρωση», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού.
Το δεκαήμερο περιλαμβάνει λογοτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρική παράσταση, κινηματογραφική προβολή, έκθεση παιδικού βιβλίου, εικαστικών, αφήγηση παραμυθιών, παράσταση καραγκιόζη, και όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη γιορτή για τα παιδιά όλης της πόλης με τραγούδι, χορό, χάπενινγκ και δώρα.
Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ και του Κέντρου Μπάμπης Μπαρμπουνάκης δήλωσε: «Στόχος τόσο του Συνδέσμου όσο και του Κέντρου είναι να στρέψει το παιδί από μικρή ηλικία στο βιβλίο, να αγαπήσει το διάβασμα και να το θεωρεί χαρά και όχι καταπίεση. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις που φέρνουν το παιδί σε επαφή με το βιβλίο, εκθέσεις παιδικού βιβλίου, αφηγήσεις παραμυθιών και πολλές άλλες δράσεις τις οποίες ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης υλοποιούν στη διάρκεια όλης της χρονιάς με αποκορύφωμα το δεκαήμερο για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο. Επίσης οι μαθητές μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις γνωρίζουν τους συγγραφείς και έχουν την δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί τους. Ευελπιστούμε στην μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των παιδιών στις εκδηλώσεις του δεκαημέρου, για να πάρουμε και εμείς κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την διάδοση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού που έχει γίνει στις Βιβλιοθήκες του Δήμου καθώς και στο πρόγραμμα «Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών», που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος «αγκαλιάζει» όλα τις εκδηλώσεις που γίνονται στην Πόλη και αφορούν κυρίως το παιδικό βιβλίο και συνεχάρη τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β.Ε και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για την προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Γιάννης Τζανής, Φιλόλογος – λογοτέχνης προέτρεψε όλα τα παιδιά να διαβάζουν και εξωσχολικά βιβλία, να κρατήσουν την επαφή τους με το βιβλίο στην έντυπη μορφή του, γιατί αυτήν η σχέση είναι αναντικατάστατη και μοναδική. Επίσης τους συμβούλεψε να δωρίζουν βιβλία στους φίλους και συμμαθητές τους.
Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, του τμήματος δημοσιογραφίας, οι οποίοι έθεσαν στους ομιλητές ενδιαφέροντα ερωτήματα και προβληματισμούς για το βιβλίο και το μέλλον του, όπως το βλέπουν μέσα από τα δικά τους παιδικά μάτια.