Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ο,τι σπέρνεις θερίζεις

Ιούλης, μήνας της μεγάλης ζέστης, των καλοκαιρινών προϊόντων, του καλαμποκιού - το «χρυσό» προϊόν της ελληνικής γης που μεγάλωσε γενιές και γενιές τείνει να εξελιχθεί σε διατροφικό εφιάλτη. Τον περασμένο Φεβρουάριο το συμβούλιο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ προσπάθησε να επιτρέψει στις χώρες της Ευρώπης την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού TC 1507. Πρόκειται για μια ποικιλία που προορίζεται κυρίως για ζωοτροφή και παραγωγή βιοαερίου. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ακίνδυνο για τους καταναλωτές.
Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού προκαλεί κινδύνους μόλυνσης άλλων καλλιεργειών, τροφίμων και ζωοτροφών. Δυστυχώς μόνο δώδεκα υπουργοί χωρών μελών της ΕΕ συνέταξαν επιστολή με την οποία καλούσαν τον επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ να αποσύρει την πρόταση για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Δυστυχώς εμείς ως χώρα απείχαμε από τη συγκεκριμένη κίνηση διαμαρτυρίας μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους υπουργούς.
Οπως αναφέρει η Greenpeace, για να απαγορεύσει ένα κράτος - μέλος την καλλιέργεια ενός μεταλλαγμένου οργανισμού, έπρεπε να πάρει πρώτα την άδεια της εταιρίας βιοτεχνολογίας που προωθεί το συγκεκριμένο οργανισμό. Τα απαγορευτικά μέτρα για να μπουν σε εφαρμογή δε θα πρέπει να αντικρούουν την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων που έχει πραγματοποιήσει η ευρωπαϊκή αρχή ασφαλείας τροφίμων, που ώς τώρα δεν έχει γνωμοδοτήσει ποτέ αρνητικά για κάποιο μεταλλαγμένο οργανισμό. Μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεύμα κατά των μεταλλαγμένων. Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει και η Δανία στο παρελθόν, χωρίς να κατορθώσει να ψηφιστεί από χώρες - μέλη.
Μπορεί το γενικότερο ευρωπαϊκό αλλά και το ελληνικό κλίμα να τάσσεται κατά των προϊόντων αυτών, όμως ο δρόμος των εταιριών των μεταλλαγμένων προϊόντων, από ό,τι φαίνεται, είναι ανοικτός για να περάσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗ
barbounakisbabis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου